logo

•• Všeobecná charakteristika medu ••

Med je prírodná sladká látka produkovaná včelou medonosnou (Apis mellifera) z nektáru rastlín, výlučkov živých častí rastlín alebo výlučkov hmyzu cicajúceho živé časti rastlín, ktorý včely zbierajú, pretvárajú a obohacujú vlastnými špecifickými látkami, ukladajú, zahusťujú, uskladňujú a ponechávajú v plástoch, aby vyzrel.

Iba u takej prírodnej látky, ktorá spĺňa uvedenú charakteristiku sa môže pri uvádzaní na trh používať  pomenovanie „MED“ v spojitosti s ďalšou charakteristikou.

Hlavnými druhmi medu podľa pôvodu je med kvetový alebo med z nektáru, ktorý pochádza najmä z nektáru kvetov a med medovicový, ktorý je získavaný prevažne z výlučkov živých častí rastlín a z výlučkov hmyzu cicajúceho rastliny (Hemiptera) na živých častiach rastlín. Poznáme aj med zmiešaný, ktorý pochádza z medu kvetového a medu medovicového bez výraznej prevahy jedného z nich.

Hlavnými druhmi medu podľa spôsobu získavania, úpravy a uvádzania na trh sú:  

  • vytočený med, ktorý sa získava  odstreďovaním odviečkovaných plástov bez plodu včiel.
  • lisovaný med, ktorý sa získava lisovaním plástov bez plodu včiel s použitím alebo bez použitia zahriatia
  • nepresahujúceho 45 °C.
  • plástikový med, čo je uložený včelami do novopostavených buniek plástov neobsahujúcich plod včiel
  • alebo do tenkých plástových základov vytvorených iba zo včelieho vosku a uvádzaný na trh v zaviečkovaných celých plástoch alebo v častiach takýchto plástov
  • odkvapkaný med, ktorý sa získava odkvapkávaním odviečkovaných plástov bez plodu včiel.
  • kusový med alebo rezané plásty v mede, je to med ktorý obsahuje jeden druh alebo viac druhov plástikového medu.
  • filtrovaný med, ktorý sa získava odstraňovaním cudzích anorganických alebo organických látok takým spôsobom, aby sa do značnej miery odstránil peľ.

Med, ktorý je určený pre priemyselné použitie nazývame pekársky med. Používa sa ako zložka do iných potravín, ktoré sa potom spracúvajú. Môže mať cudziu chuť alebo pach, začať kvasiť alebo už byť skvasený alebo prehriaty.

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...